Τυρόπιτα μασούρι με γραβιέρα, φέτα και φρέσκο δυόσμο

Για τη γέμιση

Υλικά

750 γρ. γάλα                    
350 γρ. φέτα βαρελίσια  
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό    
4 αυγά                       
Δυόσμος ψιλοκομμένος
Αλάτι
Πιπέρι
50 γρ. μέλι (προαιρετικά) 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Ομογενοποιούμε τα αυγά με το σιμιγδάλι και το μέλι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο γάλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Κατόπιν ρίχνουμε τη φέτα και τη γραβιέρα, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το φύλλο

Υλικά

Α’ μείγμα
550 γρ. αλεύρι χωριάτικο                   
150 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
10 γρ. αλάτι ψιλό                               

Β’ μείγμα
50 γρ. ελαιόλαδο                                
340 γρ. νερό                                       
Λίγο ξύδι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το Β΄ μείγμα, ρίχνουμε σιγά σιγά το Α΄ μείγμα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και μετά ανοίγουμε το φύλλο.

Σύνθεση πίτας

Ανοίγουμε 1 φύλλο.
Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενο σχήμα.
Ρίχνουμε τη γέμιση.
Τυλίγουμε σε μασούρι.
Λαδώνουμε το φύλλο.
Ψήνουμε στους 180°C για 40΄ περίπου.

Περισσότερες πληροφορίες

Η βιοποικιλότητα και το σημαντικό ζωικό κεφάλαιο των περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η σύγχρονη τεχνογνωσία και ο σεβασμός στην παράδοση χαρίζουν εξαιρετικά σε γεύση και σε ποιότητα τυριά. Τα πιο φημισμένα είναι η φέτα, η γραβιέρα και η φορμαέλα Καλαβρύτων, η κεφαλογραβιέρα και το κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, όπως και η φέτα και το ανθότυρο που παράγονται στην Ηλεία.
Με άλλα λόγια, πρωινό στη Δυτική Ελλάδα χωρίς τυρόπιτα δεν γίνεται!

Δες περισσότερες συνταγές