Γαλατόπιτα μοναστηριακή Ομπλού

Υλικά

Α’ μείγμα

1800 γρ. γάλα                           

300 γρ. κρέμα γάλακτος         

180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική  

100 γρ. χυμός πορτοκάλι   

 

Β’ μείγμα

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική             

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό                      

50 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.   

7 αυγά ολόκληρα                        

5 γρ. κανέλα τριμμένη                     

2 τμχ. βανίλια                                    

Ξύσμα από 2 λεμόνια                 

 

Γ’ μείγμα

200 γρ. βούτυρο αγελάδας                        

2 πρέζες αλάτι ψιλό                                         

2 κ.σ. δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος       

Υλικά επάλειψης (τα ομογενοποιούμε όλα μαζί) 

1 αυγό  
2 κ.γ. μέλι  
4 κ.γ. νερό  

Εκτέλεση 

Ζεσταίνουμε το Α’ μείγμα σε μια κατσαρόλα και ομογενοποιούμε το Β’ μείγμα.

Ρίχνουμε το Α’ μείγμα στο Β’ μείγμα και ανακατεύουμε, μετά ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, βράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και να βγάλει φουσκάλες και αποσύρουμε από τη φωτιά. Έπειτα, ρίχνουμε το Γ΄ μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί G/N 2/3 και σεμιζάρουμε με σιμιγδάλι, ρίχνουμε το έτοιμο μείγμα στο ταψί και περιχύνουμε με το μείγμα επάλειψης.

Ψήνουμε στους 175-180°C για 40-45΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Στη Δυτική Ελλάδα, ο γαλακτοκομικός κλάδος αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα, ιδίως για την Αιτωλοακαρνανία, όπου παράγεται το 7,93% του γίδινου γάλακτος της χώρας, το 17,57% του πρόβειου και το 4.29% του αγελαδινού. Το υψηλής ποιότητας γάλα της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί εξάλλου την πρώτη ύλη για μια σειρά εξαιρετικών προϊόντων: γιαούρτι, βούτυρο, τυρί, ρυζόγαλο, γαλατόπιτα. Μια λιτή και συγχρόνως θρεπτική εκδοχή γαλατόπιτας είναι αυτή που συνήθιζαν να φτιάχνουν στην Ιερά Μονή Ομπλού της Αχαΐας. Θεϊκή!

Δες περισσότερες συνταγές