Αλμυροί λουκουμάδες εν Πάτραις με γάρο, φέτα, φιστίκι, μέλι και δυόσμο

Υλικά
Α’ μείγμα
14 γρ. μαγιά νωπή ή 5 γρ. ξηρή
2 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. νερό
Β’ μείγμα
10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 γρ. γάρος
1 γρ. κανέλα σκόνη
250 γρ. νερό
Γ’ μείγμα
250 γρ. αλεύρι σκληρό
Δ’ μείγμα
200 γρ. φέτα τριμμένη
Ε’ μείγμα
Μέλι
Φιστίκια Αιγίνης
Καρύδια
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα υλικά του Α’ μείγματος σε μια μικρή μπασίνα και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί. Όταν ενεργοποιηθεί, ρίχνουμε μέσα στο Α’ μείγμα το Β’ μείγμα, ανακατεύουμε, και στη συνέχεια ρίχνουμε το Γ’ μείγμα. Σκεπάζουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε για 40′ περίπου μέχρι να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει, τοποθετούμε τα υλικά του Δ’ μείγματος και ανακατεύουμε, κόβουμε τους λουκουμάδες με ένα κουτάλι, τους τηγανίζουμε, έπειτα τους στραγγίζουμε και περιχύνουμε με το αρωματικό μέλι του Ε’ μείγματος. Σερβίρουμε με φρέσκο δυόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες
Οι πατρινοί λουκουμάδες συνδυάζουν αρμονικά το αλμυρό με το γλυκό! Ο γάρος είναι μια εκλεκτή αρχαία σάλτσα ψαριού, που έχει αναβιώσει σε γαστρονομικές δημιουργίες και νοστιμεύει αφάνταστα το φαγητό. Το μέλι με τη σειρά του, είτε ελάτης είτε βελανιδιάς είτε θυμαρίσιο κ.ά., από τον Χελμό Αχαΐας, από τη Φολόη Ηλείας ή από άλλα μέρη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, φέρνει τη γλυκιά, πλούσια, γεύση του. Ο φρέσκος δυόσμος, εξάλλου, καλλιεργείται σε αγροτικές περιοχές σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και προσθέτει αρωματικές νότες στο πιάτο.