Κολοκυθόπιτα ανοιχτή

Για τη γέμιση

Υλικά

2 κιλά κολοκυθάκια 
400 γρ. φέτα
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. γάλα
2 αυγά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πιπεριές Φλωρίνης
1 κρεμμύδι
1 πράσο
Μαϊντανός
Άνηθος
Δυόσμος
Ελαιόλαδο
Αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, κρεμμύδια, πράσο, πιπεριές Φλωρίνης και τα κολοκυθάκια, τα σοτάρουμε ελαφρώς και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Κατόπιν ρίχνουμε το γάλα, τα τυριά, τα μυρωδικά και στο τέλος τα αυγά.   

Για το φύλλο

Υλικά

Α’ μείγμα 
550 γρ. αλεύρι χωριάτικο                   
150 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.   
10 γρ. αλάτι ψιλό                               

Β’ μείγμα
50 γρ. ελαιόλαδο                                
340 γρ. νερό
Λίγο ξύδι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το Β΄ μείγμα, ρίχνουμε σιγά σιγά το Α΄ μείγμα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και μετά ανοίγουμε το φύλλο.

Σύνθεση πίτας

Ανοίγουμε 1 χοντρό φύλλο.
Λαδώνουμε ένα ταψί.
Βάζουμε το φύλλο κάτω και το αφήνουμε να προεξέχει από το ταψί.
Ρίχνουμε τη γέμιση.
Στρίβουμε τις άκρες καλά.
Πασπαλίζουμε με γραβιέρα.
Ψήνουμε στους 180°C για 40΄ περίπου.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα κηπευτικά αφθονούν στα εύφορα εδάφη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κι ανάμεσά τους τα πεντανόστιμα κολοκυθάκια. Με αυτά φτιάχνεται ένα από τα πιο ελαφριά και θρεπτικά καλοκαιρινά εδέσματα, η κολοκυθόπιτα, η οποία έχει την τιμητική της ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία. Το άλλο, βέβαια, βασικό συστατικό της είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτό της Αιγιαλείας και της Τριχωνίδας. Κυριαρχεί η ποικιλία Κορωνέικη, που δίνει λάδι με πλούσια γεύση, αρώματα βοτάνων και βιολογικών ελαίων και χαμηλή οξύτητα. Δεν είναι να απορεί κανείς που έχει βραβευθεί στο εξωτερικό!

Δες περισσότερες συνταγές