Πλατό από τοπικά τυριά με ζυμωτό ψωμί Σταροχωρίου και μελίρρυτο παστέλι

Για τη ζύμη του ψωμιού

Υλικά

800 γρ. αλεύρι χωριάτικο  
200 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.          
80 γρ. ελαιόλαδο                
12 γρ. μαγιά ξηρή               
2 κ.γ. αλάτι                          
2 κ.γ. ζάχαρη                      
2 κ.γ. θυμάρι τριμμένο        
500 γρ. νερό χλιαρό (35°C)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υγρά στοιχεία μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη, κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και στο τέλος το μείγμα με τη μαγιά. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ωραία και απαλή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει, έπειτα κόβουμε σε μικρά κομμάτια 50 γραμμαρίων και ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C για 15΄ περίπου.

Για το μελίρρυτο παστέλι με σύκα και σταφίδες

Υλικά

Α’ μείγμα
280 γρ. μέλι
110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική  
15 γρ. γλυκόζη ή λίγος χυμός λεμόνι

Β’ μείγμα
60 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο 

Γ’ μείγμα
20 γρ. σύκα ψιλοκομμένα  
20 γρ. σταφίδα μαύρη

Εκτέλεση

Βράζουμε το Α’ μείγμα
Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε το Α’ μείγμα.
Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το Γ’ μείγμα.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα τυροκομεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μπορούν να υπερηφανεύονται ότι φτιάχνουν με μεράκι μερικά από τα καλύτερα τυριά της χώρας. Τυριά σκληρά, τυριά μαλακά, άλλοτε αλμυρά, άλλοτε πιο γλυκά, καλύπτουν όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Ιδανικό συνοδευτικό τους μερικές φέτες πυκνού ζυμωτού ψωμιού από το Σταροχώρι Αχαΐας, γνωστό για τα σιτηρά του, αλλά και μελίρρυτο παστέλι από αγνό ηλειακό ή αχαϊκό μέλι. Η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις αλμυρές και γλυκές γεύσεις προσφέρει μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία!

Δες περισσότερες συνταγές